Malpaso.nl


Weblog van Jeanet en Matteo

Hoofdmenu


Blog kalender

Maandkeuze

<februari 2020>
madiwodovrzazo
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291
2345678


Zoek onderwerp

   


Storm Sabine (Ciara)


<<

>>

Afgelopen week heeft de storm ook Zuid Duitsland aangedaan. In Nederland hebben ze de naam veranderd in Ciara, maar bij ons in Duitsland heeft het gewoon de naam Sabine aangehouden. Het heeft hier flink huis gehouden. Wij werden zondagnacht wakker geschud (letterlijk) door de storm. Iets verderop in de straat waren wat bomen omgevallen, en die hadden een elektriciteitspaal mee omgetrokken. De kabel die aan die paal vast zat, is ook op ons dak aan de antenne/paal bevestigd. Door het omvallen, werd er dus flink aan de kabel getrokken, en ook aan de antenne op ons dak, waardoor ons huis letterlijk begon te schudden. Het leek net een aardbeving. Alleen ging er een doffe klap aan vooraf. Dit was om 00:30 uur.


Wij zijn meteen ons bed uitgegaan, maar in eerste instantie zagen we niets  bijzonders. Ik was bang dat de grote berk in onze tuin, of een boom bij de buren  was omgevallen, maar die stonden allemaal nog overeind. Toen ik daarna uit ons  slaapkamer raam keek, zag ik ineens dat de kabel, die op ons dak bevestigd is, wel erg slap hing.
De kabel hoort strak te staan, maar hing nu slap, en steunde nu op de kabel van de straatverlichting. De straatverlichting deed het daardoor ook niet meer.

Wij zijn daarna naar buiten gelopen om te kijken wat er precies loos was, en zagen dat iets verderop de stroomkabel op de straat lag. Dat is natuurlijk een gevaarlijke situatie, en dus heb ik direkt de politie en brandweer gebeld. Ook omdat we bang waren dat de antenne op ons dak het kon begeven, aangezien de storm nog lang niet voorbij was, en de kabel flink aan onze antenne trok. De polite was er snel, en oordeelde ook dat het gevaarlijk was, en dat wij uit de buurt van de kabel moesten blijven, en moesten wachten op de brandweer. De brandweer heeft ervoor gezorgt dat de situatie veilig was voor ons, en hebben de straat afgezet. De volgende dag zou de rest gedaan worden, en wij konden om 3:30 uur eindelijk weer naar bed. Alleen konden we echt niet slapen; de storm gierde door, en we hoorden steeds de kabel op ons dak een schurend geluid maken. Dus veel geslapen hebben we niet. Ik was nog steeds bang dat de antenne bij ons af zou breken, door de heftige windvlagen (150 km/ per uur).

De volgende ochtend stond er al vroeg een team in de straat. Eerst is de stroomkabel veilig onder de omgevallen bomen weggehaald, en opgerold. Daarna konden de bomen klein gezaagd worden, en is de paal weer neergezet. De straat was 1 grote puinhoop, en bewoners van de bovenste straat konden hun huis niet met de auto bereiken.

Pas de volgende dag is de weg weer helemaal vrij gemaakt, en is de kabel weer opgehangen.


Ook in de bossen om ons heen waren veel bomen omgewaaid. De wandelmogelijkheden in de buurt van ons huis, zijn daardoor beperkt. Ik heb van de week wel een ronde kunnen lopen, maar ontkwam niet aan de omgevallen bomen. Sommige paden waren echt afgesloten door de omgevallen bomen.

Vandaag heeft Matteo een eind met Yuna gelopen aan de overkant van ons huis, en ook daar veel omgevallen bomen. En geen kleintjes!!


En dan houd ineens het pad op, en mag je niet meer verder.

Best indrukwekkend wat zo´n storm allemaal aanricht. En ik moet zeggen, dat ik deze storm ook best eng vond, omdat er schade zo dichtbij was. Maar goed, gelukkig is het allemaal goed afgelopen, en kunnen wij weer rustig slapen.

<<

>>

2 reactiesReageer