Het is bijna zover! De druiven zijn al mooi blauw, en bijna klaar om geplukt te worden.
Wat we er precies mee gaan doen, weet ik nog niet; ik wil eens wat informatie opzoeken over zelf wijn maken.
Maar ik denk dat zelf wijn maken geen gemakkelijke klus is.
De druivenbladeren gooien we tegenwoordig ook niet allemaal meer weg! Onze achterbuurvrouw kwam laatst hier en vroeg of ze wat bladeren van ons mocht hebben. Ze vertelde dat ze deze voor gerechten gebruikt. Nou heb ik al eens zelf Dolmadakia gemaakt; dit zijn druivenbladeren gevuld met gehakt, kort korrelige rijst en kruiden. Maar eerlijk gezegd heb ik er nooit bij nagedacht om daar onze eigen druivenbladeren voor te gebruiken.
De achterbuurvrouw heeft me verteld hoe ik de balderen moet bereiden, en hoe ik ze kan wecken in een pot.
Hieronder een foto van dolmá des / dolmadakia.
Ik heb het vorige week zondag uitgeprobeerd. Omdat we volgende week naar Griekenland vertrekken, had ik zin om eens lekker Grieks te koken. Dolmadakia is een Grieks voorgerecht. Als wij hier in Grave bij de Griek gaan eten (en dat gebeurt nogal eens!), besteld Matteo altijd Dolmadakia als "voorafje"! En nu heb ik het dus eens zelf geprobeerd te maken, aan de hand van een Grieks kookboek dat ik vorig jaar op Kreta heb gekocht.
Als hoofdgerecht heb ik Kleftiko gemaakt; dit is een ovenpotje met lamsvlees. Het is een specialiteit van Kreta, en in kookboeken niet terug te vinden, maar...dan is er altijd nog internet, waar ik een goed recept heb gevonden.
De Kleftiko was echt heel lekker, al gebruik in de volgende keer iets minder citroensap (die vond ik persoonlijk iets te veel aanwezig). En de Dolmadakia....op zich was de vulling perfect, maar de nerven van de druivenbladeren waren nog iets te hard. Erg jammer, maar we gaan het gewoon binnenkort nog eens proberen. Ik weet nu hoe ik de bladeren goed kan bewaren..dus voorlopig hebben wij druivenbladeren genoeg!